De beste gerookte chilipeper ter wereld, en één van de enige pepers ter wereld met een DOC.
Deze benaming garandeert dat het product afkomstig is uit de specifieke regio La Vera en dat het wordt geproduceerd volgens de strikt gedefinieerde traditionele methoden.
De D.O.C. werd toegekend in 1998 en beschermt niet alleen de naam, maar ook de productiemethoden, de teelt en de specifieke kenmerken van het product.
Pimentón bestaat in drie hoofdvariëteiten, elk met verschillende kenmerken qua smaak en culinair gebruik, die overeenkomen met de specifieke variëteiten chilipepers die in de regio worden verbouwd:
Dulce (zoet) : Deze variëteit is mild en lichtzoet. Ze wordt voornamelijk gemaakt van Bola (ou Ñora) paprika's.
Pimentón dulce wordt gebruikt om kleur en een milde smaak aan gerechten te geven zonder dat het pittig wordt.
Agridulce (mild) : Dit is een tussenvariant, met een licht pittige maar nog steeds milde smaak.
Hij wordt gemaakt van Jaranda-pepers. Het heeft een licht bittere smaak, zeer karakteristiek en uniek voor deze variëteit.
Picante (Pikant) : Deze variëteit is de sterkste van de drie en wordt voornamelijk geproduceerd uit Jariza pepers. .
Pimentón picante heeft een gemiddelde sterkte, rond de 1000 Scoville-eenheden.
We kopen onze pepers rechtstreeks bij een Spaanse producent, die ze op dezelfde ambachtelijke manier produceert als de monniken van het klooster van Ysuste dat al sinds de middeleeuwen doen.
Het begint allemaal met het kweken van pepers, die specifiek zijn voor de regio La Vera, aangepast zijn aan het klimaat en de bodem, en die in de late zomer of vroege herfst worden geoogst. De pepers worden vervolgens met de hand geoogst, waardoor een zorgvuldige selectie van de beste vruchten mogelijk is, geoogst wanneer ze volledig rijp zijn om een optimale smaak te garanderen. Het drogen, een cruciale fase, wordt uitgevoerd met hete rook gedurende ongeveer twee weken in traditionele drogers die bekend staan als “secaderos”, die lijken op huizen met twee verdiepingen: het vuur op de begane grond, de pepers op de tweede verdieping. Voor het droogproces wordt gebruik gemaakt van steeneik en kastanjehout, de enige twee soorten die zijn toegestaan door de AOC, waardoor het poeder zijn karakteristieke rokerige aroma krijgt.
Simpelweg de beste pepers in de wereld.
De agridulce versie gebruiken we in FUMADO, en de pikante versie gebruiken we in FUMATA.
Meer leren :
Introduction to Pimentón de la Vera
Immerse yourself in the world of Pimentón de la Vera, an exceptional Spanish smoked paprika. Learn more about its varieties and the traditional manufacturing process that makes it a unique ingredient in the kitchen.
Discover Pimentón de la Vera
Discover the secrets of Pimentón de la Vera, Spain's D.O.C. certified smoked paprika. Explore its varieties and artisanal production process, from field to kitchen, to understand why this pepper is the best in the world.
Text & images by Thibault Fournal.
Copyright SWET 2025.